DESPRE MINE
“Scurt” și la obiect
Numele meu este Marian Băloi și sunt ”vocea” din spatele acestui site personal. Nu îmi place să vorbesc foarte mult despre mine, tocmai de aceea o să fiu destul de zgârcit în informații. Dacă vrei să mai povestim adaug un link mai jos de la pagina mea personală de facebook.
Personal
Sunt căsătorit cu cea mai minunată femeie din lume. Lângă ea am învățat să iubesc și să prețuiesc! Ne-am dorit foarte mult un copil iar Vlad e cel care ne împlinește iubirea.
Acum că inventăm / citim povești seara, am creat pe blogul meu de IT, o categorie, cu fiecare poveste inventată din pasiunile lui pentru trenuri și autobuze. Las un link mai jos ce duce la blog, dacă ești curios/curioasă.
Profesional
Incepand ca o curiozitate si un hobby din clasele 5-8, cand am avut primul blog la cei de la blogspot.com, programarea, web design-ul sau pe scurt domeniul IT a devenit o pasiune si m-a urmarit inca de atunci.
Ca un mic istoric: Am terminat Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu in 2013 si personal ii multumesc domnului profesor de informatica, Olaru Valentian, pentru ca pot spune, l-am cam “stresat” in timpul orelor si seara cand ii trimiteam mesaje sa ma sfatuiasca cum se rezolva problema “x” sau unde pot cauta sa aprofundez mai mult.
Ulterior am finalizat facultatea si masterul la Facultatea de Inginerie și Dezvoltare Durabilă, specializarea automatică şi informatică aplicată din cadrul Universității ,,Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, iar domnul Runceanu Adrian, Lector Universitar, in cadrul facultatii mai sus mentionate, si-a pus amprenta finala asupra mea in privinta programarii.
Domeniul IT a fost si este o pasiune care m-a “urmarit” de cand am terminat studiile si m-am aventurat in lume. Indiferent ca lucram in alt domeniu, care necesita abilitati diferite, intotdeauna “surubaream” la un site nou sau invatam noile tehnologii si capabilitati web.
Imi place sa lucrez la varii proiecte, ca si exemplu:
– Creare site-uri de prezentare
– Realizare magazine online
– Creare platforme de cursuri online
– Implementare Saga in Cloud folosind RDP pentru clienti
– Creare masini virtuale in Esxi cu sistem de operare Windows Server
– Mentenanta pentru clientii existenti folosind WHM
– Depanare probleme IT
– Instalare programe calculator, drivere pentru imprimanta, microsoft office, etc
– Recuperare date de pe laptopuri, calculatoare sau fisiere sterse definitiv din Recycle Bin
– Devirusare laptop si copiere date de pe laptop pe hard disk extern sau stick
– Curatare De Praf / Mentenanta, inlocuire pasta termica
– Schimbare SSD / HDD laptop sau calculator
– Instalare sistemului de operare #Windows 10 / 11, drivere, programe de baza sau la cerere
Pentru fiecare proiect ce implica crearea de site-uri de prezentare sau magazine online la care am fost desemnat sa ma ocup, totul a pornit de la 0, adică am facut urmatoarele: am inregistrat domeniul in platforma ROTLD (sectiunea parteneri), am adaugat site-ul in WHM, am instalat wordpress manual (creare baza mysql si user plus alocare drepturi, nu folosesc niciodata softaculous), am purtat discutii cu clientul pentru cerintele site-ului, predarea site-ului și facturarea serviciilor folosind SmartBill.
Vrei să vezi câteva din site-urile web, magazinele online și platformele de cursuri pe care le-am creat?
Suplimentar ma gasesti si pe Steam daca esti pasionat/a de jocuri. Un mic rezumat personal ( Top 10 ) in materie de jocuri:
Counter-Strike 2, Infestation: The New Z, Grand Theft Auto V, Space Engime, Euro Truck Simulator 2, Assassin’s Creed Odyssey, Tomb Raider, Just Cause 3, World of Tanks, Need for Speed: Most Wanted
Ca sa iti raspund la intrebarea pe care o ai acum in cap si anume “De ce ajut pe toată lumea?”, raspunsul este simplu, am pornit de jos, acum mult timp, cautand pe internet n rezolvari la probleme si intreband in stanga si in dreapta, sincer nu imi este greu sa raspund la un mail sau o ofer o parere “ce as face eu?” mai ales daca persoana nu are pe cine sa intrebe la nevoie.
În acest moment sunt corporatist cu normă întreagă, lucrez in domeniul IT de la 09:00 la 17:00, de luni până vineri.
Pentru mine, fiecare proiect înseamnă structură și artă, într-o combinație magică.
Update pagină – 14.04.2024
Intrebari frecvente
Ce înseamnă CMS?
CMS reprezinta o acronimul unui sistem de management al conținutului. În esență un CMS se atașează la componenta unui program care genereaza paginile unui site (sau aplicație) – făcând de multe ori parte din acesta – și care gestioneaza conținutul site-ului. Un CMS oferă o modalitate prin care utilizatorii fără cunoștințe de programare pot totuși crea și organiza conținut cu relativă usurintă. De regula, fiecare platformă modernă utilizată de noi oferă un CMS.
De ce îmi trebuie un site web?
Indiferent de dimensiunea afacerii sau domeniul de activitate, ai nevoie de un website; dacă înca mai amâni crearea unui site iată câteva argumente:
– Ai acces la (și urmarești achiziție de) clienți potențiali, 24 / 24 ore – 365 / 365 zile;
– Iți creezi imagine și credibilitate, construiești notorietatea afacerii;
– Beneficiezi de promovare și publicitate ieftină, permanentă;
– Concurența ta este probabil, deja online.
Am nevoie de administrare și întreținere site?
Administrarea site-ului, întreținerea și mentenanța sa au ca scop verificarea și actualizarea informațiilor pe website, respectiv verificarea bunei sale funcționări și modului în care acesta se prezintă vizitatorilor. Una din activitățile principale este adăugarea sau modificarea conținutului (text, imagini, multimedia) pe site.
Ce înseamnă și la ce ajută SEO?
Denumirea provine din limba engleza: Search Engine Optimization (Optimizare pentru motoare de căutare). Serviciile SEO reprezinta o colecție de acțiuni având ca obiectiv o cât mai bună indexare a paginilor web de către motoarele de cautare (Google, MSN) și plasarea cât mai sus a paginilor siteului în listele de rezultate. Acțiunile vizează în primul rând optimizarea conținutului (text, imagini, etc) și modul în care acesta este interpretat de motoarele de căutare.
Cu cât o pagină este mai bine optimizată cu atât cresc șansele ca pagina să fie poziționată pe primele poziții, in prima pagină de rezultate în motoarele de cautare.
Ce platformă tehnică să aleg pentru site-ul meu?
În funcție de tipul de site și obiectivele urmărite, există mai multe tipuri de platforme tehnice (denumite CMS) care pot genera site-ul tău. Poți alege între o soluție custom dezvoltată pentru tine (de regulă însă mai scumpă dar poate mai ușor de dezvoltat în direcții personalizate / specializate) sau o platformă deja existentă (WordPress, Drupal, Typo3, Magento, Open Cart, Joomla, Prestashop) care vine la pachet cu multe funcționalități (altele fiind opționale și disponibile contra cost).
Cât costă crearea unui site web?
Prețul pentru realizarea unui site depinde de mai mulți factori; cei mai importanți dintre ei sunt:
1. tipul site-ului (corporate / de prezentare, magazin online, etc);
2. marimea site-ului (număr pagini, catalog de produse / servicii) și funcționalități;
3. platforma tehnică aleasă pentru site;
4. webdesignul, grafica și nevoia de atenție la detalii;
5. cine produce și cine introduce inițial informația de conținut;
6. ce servicii adiționale adăugam în proiect (optimizare – atribute meta, creare conținut relevant, etc);
7. câte ore de training și suport vor fi necesare pentru utilizarea interfeței de administrare;
8. domeniu și soluția de găzduire;
Ce tehnologii folosesti in general?
Proiectele cu componente web pe care le dezvolt respecta standardele actuale moderne și folosesc tehnologii care le permit să livreze pagini accesibile pe o colecție diversă de browsere moderne (Internet Explorer, Microsoft Edge, Google Chrome, Safari, Firefox, Opera), atât în versiuni de desktop (sau laptop) cât și în versiunile folosite pe dispozitivele mobile (telefoane si tablete). O parte din tehnologiile folosite acoperă HTML, XHTML, XML, CSS, JavaScript, Ajax, Bootstrap, PHP, MySQL / Maria DbPHP.
Pot să modific eu conținutul site-ului? Ce trebuie să fac?
Da, se poate modifica conținutul (în anumite limite, destul de largi); interfața de administrare poate fi folosită de catre un utilizator cu o experienta medie și abilități în folosirea Internetului. Da-mi un email si iti arat cum.